Саопштење са седнице Покрајинске владе

Нови Сад , 23. март 2016.

Покрајинска влада је на данашњој седници, којој је председавао потпредседник Мирослав Васин, усвојила годишњи извештај о пословању робним резервама Дирекције за робне резерве за 2015. годину.

Покрајинска влада је, поводом многобројних захтева за пружање помоћи од стране разних институција и удружења због недовољних средстава за њихово функционисање из буџета Републике Србије и локалних самоуправа, задужила Дирекцију за робне резерве да у складу са својим могућностима изврши давања роба из робних резерви. Ова помоћ која је испоручена у виду прехрамбених артикала и средстава за хигијену износила је преко 28 милиона динара. У току протекле године, Дирекција за робне резерве упутила је помоћ Епархији Рашко-призренској, манастиру Грачаница, те потребе народних кухиња на Косову и Метохији у укупној вредности од 1,8 милиона динара. Житељима месне заједнице Јамена у Општини Шид је упућена помоћ у вредности од 2,4 милиона динара. Геронтолошком центру Суботица, Црвеном крсту Жабаљ, Дому за децу и омладину „Вера Павловић“ у Белој Цркви и Центру за социјални рад у Новом Кнежевцу испоручена прехрамбена помоћ била је вредна 4,6 милиона динара. На захтев Канцеларије за инклузију рома, удружењима Рома на територији АП Војводине испоручена је прехрамбена помоћ у вредности која је нешто виша од 16,1 милион динара. Независном синдикату Агрожив Житиште и Већу савеза синдиката Општине Врбас, упућени су прехрамбени артикли у вредности од 2,3 милиона динара. За потребе Црвеног крста Суботице и Кањижа, у циљу збрињавања повећаног броја миграната на територији ових градова, до краја 2015. године за ове потребе из Дирекције за робне резерве и других донатора испоручена је роба у вредности нешто више од пет милиона динара. Организацијама црвеног крста у Бачкој Паланци, Кули, Тителу и Сремским Карловцима, Геронтолошком центру Сомбор и Удружењу за помоћ „Раскршће“ Нови Сад, помоћ Дирекције за робне резерве за протеклу годину износила је 6,1 милион динара.

На данашњој седници, усвојена је и информација о интервенцији у циљу пружања помоћи Црвеном крсту Војводине и удружењима грађана, чија је укупна вредност 4,1 милион динара. Највећа прехрамбена помоћ намењена је Црвеном крсту у Бачкој Тополи за програм народних кухиња у овој општини у вредности од 1.150.000 динара. За најугроженије чланове на захтев Савеза инвалида рада биће испоручена помоћ у висини од 900.000 динара. Преко Дирекције за робне резерве помоћ ће отићи и Рехабилитационом центру Дуга, те другим организацијама црвеног крста у нашој покрајини, удружењима и социјалним установама, који су тренутно најугроженији.

На допис Основе школе „Доситеј Обрадовић“ из Сомбора у коме се наводи да школа има сталну потребу за рачунарском опремом и да није у могућности да набави нову, на седници Покрајинске владе је одлучено да јој се поклоне два рачунара. Управни одбор „Фонда за европске послове“ је, у усвојеном годишњем извештају о попису имовине и обавеза, навео да је прихваћен предлог да се ова рачунарска опрема поклони установи.