Влада Војводине упутила нови контигент хуманитарне помоћи народним кухињама на Косову

Нови Сад, 26. октобар 2012, године

„Војвођани су увек показивали солидарност са онима којима је најтеже и ми у последњим годинама врло интензивно сарађујемо са Епархијом Рашко – призренском и Косовско- метохијском“, истакао је председник Владе Војводине др Бојан Пајтић данас приликом отпремања новог контигента помоћи од 18 тона робе у прехрамбено-санитарним артиклима, намењеног народним кухињама јужно од Ибра на Косову и Метохији.

Председник Владе Војводине упутио је посебну захвалност Њ.П. Епископу Теодосију и Епархији на њиховом преданом раду, а на чији предлог је Влада Војводине упутила и данашња подршку за социјално најугроженије са Косова и Метохије.

Председник Пајтић је истакао да ће Влада Војводине преко Дирекције за робне резерве и надаље упућивати помоћ људима на Косову, који имају егзистенцијалних проблема и који немају коме да се обрате, а неопходан им је овакав вид помоћи да би преживели. Међу угроженима је старија популација, али исто тако реч је и о болеснима, као и о најмлађој популацији, међу којима је и 100 ђака пешака. Овај вид помоћи значајан је и стога, како би се овом становништву омогућио нормалан живот и могућност останка и опстанка, навео је председник Пајтић.
Ђорђе Јовановић, координатор Епархије Рашко – призренске и Косовско-метохијске, истакао је да ће ова количина хране бити довољна народним кухињама из Косова и Метохије да до краја године обезбеде једини топли оброк за шест оваквих установа, где се храни до 2.000 људи.

Обзиром да нема помоћи од стране локалне самоуправе, а помоћ државе је једнократна, народне кухиње на Косову опстају захваљујући доброј вољи појединаца. Истакао је да су разумевање и добра воља војвођанске Владе и председника Пајтића, као и институција као што је Дирекција за робне резерве, понекад једина нада за ове људе којима оваква подршка омогућава преживљавање и њихов останак на Косову.

Директор Дирекције за робне резерве Тома Јошанов прецизирао је да је укупна вредност робе која се упућује овом приликом износи 1,8 милиона динара. Реч је о 10 тона брашна и 4 тона кукуруза шећерца, једна тона пиринча, као и 10.000 паштета, намирнице као што је ајвар и зачини потребни народним кухињама. Влада Војводине је такође, преко Дирекције за робне резерве, у августу 2011. године упутила помоћ за народне кухиње КиМ у вредности од два милиона динара.