Помоћ Владе Војводине народним кухињама на Косову и Метохији

Нови Сад, 23. јул 2013. године

Влада Војводине наставила је да шаље хуманитарну помоћ народним кухињама на Косову и Метохији. Нов контигент са 25 тона брашна отпремљен је данас из Новог Сада, у присуству председника Владе Војводине др Бојана Пајтића, директора војвођанске Дирекције за робне резерве Томе Јошанова и координатора Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске Ђорђа Јовановића. Од 2011. до 2013. године, Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска обраћала се Влади Војводине са молбом да обезбеди помоћ, пре свега у прехрамбеним намирницама за народне кухиње на Косову и Метохији. Влада Војводине одазвала се позивима у јулу 2011. године и у октобру 2012. године. Вредност помоћи која је данас отпремљена износи 800.000 динара.


„Помажемо најугроженијима. Постоји шест народних кухиња, које имају 1.800 корисника, међу њима и осамдесеторо деце из две основне школе. Ти људи немају коме да се окрену. Живе у енклавама које се налазе ван северног дела Косова и Метохије које су, на неки начин, запостављене. Због тога, у сарадњи са Епархијом рашко-призренском у последње три године обезбеђујемо намирнице, у складу са захтевима Епархије“, изјавио је председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић, подсетивши да је Покрајина, у протеклих шест година, издвојила више од 10,5 милиона динара помоћи за Косово и Метохију у прехрамбеним намирницама, санитарним производима, грађевинском материјалу.

Координатор Епархије Ђорђе Јовановић рекао је да већ 12 година Црква покушава да обезбеди барем један топли оброк за најугроженије становнике и захвалио се на помоћи у брашну, које је дефицитарно. Данашња испорука, према његовим речима, потрајаће до јесени. С обзиром да не постоје стални донатори, који би обезбедили сигурност у снабдевању народних кухиња основним намирницама, Бојан Пајтић и Ђорђе Јовановић су се сложили да би у прикупљање помоћи требало укључити и веће млинове и друге привредне субјекте.

„Снабдевање је нестабилно, што није прихватљиво, јер ради се о великом броју људи који су у тешкој егзистенцијалној ситуацији. Потребно је да им се отвори тржиште како би могли да продају своје пољопривредне производе. Зато ћемо подржати Епархију и локалне заједнице да се то тржиште пронађе и да ти људи стекну услове да остваре елементарну егзистенцију за себе и своју децу. Ако то не буду могли да учине, онда сигурно неће остатити да живе на тим просторима“, поручио је Пајтић.