Изолација чува енергију

СУБОТИЦА: У Геронтолошком центру у Суботици директор установе др Ненад Иванишевић и покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију др Весна Копитовић потписали су Уговор о донацији изолационих материјала, потребних
за наставак спровођења радова на енергетској ефикасности. На овај начин, геронтолошки центар ће да заокружи пројекат увођења енергетске ефикасности, који је започет 2001. године. Директор за робне резерве АПВ Томе Јошанов је том приликом истакао да је потписан уговор о донацији, вредан 4,5 милиона динара.Реч је о донацији изолационог материјала у сарадњи са „Мастер пластом“ из Суботице.
Поред Геронтолошког центра у Суботици и локална самоуправа Ада ће добити донацију од три милиона динара, у виду изолационог материјала за санацију кућа, које су оштећене утицајем подземних вода истакао је Томa Јашанов.

Покрајински секретеријат ће у мају да распише конкурс, на којем ће моћи да аплицирају све социјалне установе са својим предлозима. У протеклих пет година Покрајина је уложила око 55 милиона динара за разне пројекте у Геронтолошком центру.
Фонд за капитална улагања Војводине у ову сврху издвојиће 10 милиона динара.

Реализацијом пројеката енергетске ефикасности уштеди се и до 27 одсто енергије, а уградњим ових изолационих материјала очекује се уштеда и до 36 одсто енергије – рекао је др Ненад Иванишевић
Геронтолошки центар у Суботици прошле године је устио у рад систем соларних колектора.Уградњом соларних панела годишње се уштеди до и 2,5 милиона динара.Установа је прво прешла на грејање на гас, па су замењена врата и прозори, сада су уграђени соларни панели и са увођењем термоизолације, објекат ће бити употпуности енергетски ефикасан.

С.Иршевић

Фонд улаже у Суботицу

Директор Фонда за капитална улагања у Војводини Небојша Маленковић је рекао да су до сада у пројекте у Суботици уложили око три милијарде динара. Маленковић даље објашњава да ће сви започети пројекти да се заврше.
-Поред наставка радова на Народном позоришту, у плану је и изградња спортске хале у Ђурђину. До сада је преко Фонда асфалтирано много улица и наставићемо да улажемо у сличне пројекте. Оно што треба да се истакне је да саме локалне самоуправе предлажу пројекте и да Фонду стално стижу нови пројекти за побољшање инфраструктуре – објашњава Небојша Маленковић.